Lakóépület fűtési energiaigényének modellezése

Zsolt KARÁCSONYI, Zoltán HANTOS

Kivonat


Az épületek energiafelhasználása napjainkban központi kérdés az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt. A tervek szerint 2021-től csak közel nulla energiafogyasztású épületeket lehet építeni. Magyarországon az épületek energiafelhasználása adja a teljes energiafogyasztás 50–60%-át (ez egyes források szerint 40%, pontosan megbecsülni nagyon nehéz). Az épületek fűtési energiaszükséglete a teljes energiafogyasztás mintegy 40%-át teszi ki. Egy épület üzemelése során a fűtés, a meleg víz, a hűtés és a szellőztetés használ fel energiát – a világítás energiaigényét lakóépületek esetén elhanyagoljuk. Az adatok és a tapasztalat is azt mutatja, hogy a magyarországi épületállomány nagyon rossz állapotban van energetikai, elsősorban hőszigetelési szempontból. 

Egy épület energiafelhasználását két tényező befolyásolja: az épületszerkezetek hőtechnikai minősége és az épületgépészeti rendszerek hatékonysága. E cikk a hatályos számító eljárások alkalmazásával kívánja modellezni és összehasonlítani különböző épületszerkezetű épületek fűtési energiaigényét. Ehhez egy átlagos lakóépület szolgál alapul. A belső lehűlő felületekhez különböző külső térelhatároló szerkezeteket rendeltünk hozzá. Az épület egyszerű geometriájából adódóan a külső falak és a zárófödém szerkezetét változtattuk. Kiszámítottuk a rétegtervi hőátbocsátási tényezőket, az éves fűtési energiaszükségletet és az ehhez szükséges földgáz és tűzifa mennyiségét.

A fa könnyűszerkezetes épület esetében ~25%-kal alacsonyabb a fűtés energiaigénye, mint a hagyományos téglaépületek esetében.


Kulcsszavak


energia; fa bordavázas épület;könnyűszerkezetes épület; fűtési energiaigény

Teljes szöveg:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.14602/WoodScience-HUN_2014_21

Visszacsatolások

  • Jelenleg nincsenek visszacsatolások.ISSN 2064-9231

Creative Commons Licenc
A folyóiratban közölt művek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használhatók.