A nem-lineáris rheológia alkalmazása a faalapú anyagok pelletálásával, tömörítésével összefüggésben. II. kísérleti rész.

Zoltán KOCSIS, Etele CSANÁDY

Kivonat


A nagy nyomáson előállított pellet mechanikai tulajdonságai számos tényezőtől függnek. A legfontosabb tényezők a fafaj, a szemcseméret, a nedvességtartalom, a préselési nyomás, a préselési sebesség, a deformáción tartási idő, a nyomófej átmérő és a préselési hőmérséklet. A por-forgács halmazok nagy nyomáson történő tömörítése során bekövetkező mechanikai változások leírása a nem-lineáris rheológia módszerével történik, mivel a faanyag nem-lineáris viszkoelasztikus tulajdonsággal rendelkezik. Ebből adódóan a tömörítés folyamata alatt a faanyaghalmaz rugalmassági modulusa nagymértékben növekszik, majd a folyamat végén kialakult pellet maradó deformációt szenved. A maradó deformáció mértéke határozza meg a pellet tulajdonságát, elsősorban a sűrűségét. Jelen kutatási szakaszban kidolgozásra került a relatív falsúrlódással összefüggő kitolási erő közelítő mechanikai modellezése. Az elméleti alapokon levezetett összefüggéseket mérésekkel is igazoltuk. A kapott eredmények a gyakorlat számára hasznosíthatók és nagyban hozzájárulnak az por-fogács halmazok tömörödésével összefüggő elméleti ismeretek bővítéséhez.


Kulcsszavak


por-forgács halmazok; tömörítés; rheológia; relatív falsúrlódás

Teljes szöveg:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.14602/WoodScience-HUN_2014_12

Visszacsatolások

  • Jelenleg nincsenek visszacsatolások.ISSN 2064-9231

Creative Commons Licenc
A folyóiratban közölt művek a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően használhatók.